Gastronomie v Chorvatsku

Juric travel   Gastronomie v Chorvatsku

Chorvatská gastronomie

Chorvátska špecialita - pod pekom Chorvatskými specialitami jsou jídla na rožni. Péct se může prasátko i vůl, jehně, ražniči, čevapčiči, ryby. Ochutnat třeba dalmácký pršut (na vzduchu pomalu vysušená na tenoučké plátky nakrájená šunka), slané sardele, sýr vyráběný na ostrově Pag nebo v Like (kraj), ovčí sýr, čerstvý tvaroh s kyselou smetanou, slavonský kulen (salám připravovaná speciálním způsobem). U moře jsou lákavé rybí speciality, například dalmatské brodeto (různé druhy ryb dušené s kořením), plody moře na několik způsobů, ale i jídla z jiných druhů masa - pašticada (je chutné mladé hovězí s voňavým kořením). Zatímco přímořská kuchyně je blízká staré řecké či italské kuchyni, vnitrozemská kuchyně má prvky, které známe iz maďarské či slovenské. Prosnulou specialitou je krůta s mlincami, zvláštním druhem těstovin. Určitě zaujme i uzená šunka či jídla ze zvěřiny. Mnoho chorvatských oslav se přímo váže k jídlu a místním pochoutkám. Každý svátek má charakteristické jídlo. Treska se například připravuje v předvečer Vánoc, sarma (zelné závitky s mletým masem) na Vánoce a vepřové na Nový rok. K festivalem a slavnostem se připravují různé druhy pečiva, šunka s vejcem a zeleninou se podává na Velikonoce a husa na den sv. Martina.

Nápoje v Chorvatsku

Chorvatská vína mají světovou pověst, vedle kontinentálních vinařských oblastech jsou i vinařské oblasti na ostrovech v Dalmácii. Vynikající červená vína jsou zejména z odrůd Teran, Babić, Kaštelet, Merlot, Opole, Kabernet, Plavac, Dingač a Postup, z bílých je nejznámější Malvazija, Muškat, Pošip, Pinot a Kujundžuša. Ve vnitrozemí dominuje Ryzlink, Graševina, Burgundac a Traminac. Z pálenek je populární slivovice a lozovača, travarica je pálenka, v níž se vylouhovali různé voňavé byliny. Dezertními nápoji jsou Prošek a Maraschino.